Verhalen over VTC

From orphan village to nursery school
In 2017 the sisters started a kindergarten on the site of the former orphan village. Nowadays, there can be found about 150 children every day. It is wonderful that the houses of the orphan village are now populated with children again.

… to primary school
Soon after the start of the nursery school, the questions raises to start a primary school, which meant that the children could continue staying at school with the sisters. Plans were developed, a fundraising campaign was started, land was purchased and … there was construction! In January 2020, the children could move on from nursery school to first class and February 8th, the school was officially opened!

Immaculée Uwimpuye

Allereerst het verhaal van Immaculée Uwimpuye. Zij heeft de naaiopleiding gevolgd en nu heeft ze een plaats in een coöperatie in Kigali en werkt daar met haar eigen machine. Ze doet het hier goed, al moet ze nu enkele maanden verstek laten gaan. Immaculée heeft nu zwangerschapsverlof. Helaas is de zwangerschap niet helemaal goed gegaan. Er is bij haar een tumor in de borst ontdekt. Vanwege de zwangerschap hebben ze geen verdere onderzoeken gedaan. Binnenkort zal er een biopsie afgenomen worden om vast te stellen om wat voor een tumor het gaat.
Immaculée is nog niet getrouwd, maar ze heeft wel een goede relatie met haar vriend. Hij is 24 jaar en zij 20 jaar en ze hebben al 7 jaar een relatie. Op het moment heeft haar vriend geen werk, omdat hij op zijn broers en zussen moet passen, vanwege een verblijf van zijn ouders in het buitenland. Als zij terugkomen gaan ze hem helpen om een eigen bedrijfje op te zetten. In de tussentijd heeft hij Immaculée wel geld gegeven om extra spullen voor de baby te kopen, omdat de dokter heeft gezegd dat zij haar baby niet zal kunnen voeden vanwege de tumor.

Laten we bidden dat het een goedaardige tumor zal blijken te zijn en dat Immaculée en haar vriend zullen gaan trouwen zodat ze samen hun kindje kunnen opvoeden.

Wel is duidelijk dat Immaculée haar plaats in de coöperatie na haar zwangerschapsverlof weer zal kunnen innemen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-64.png
Zuster Emilienne met Immaculée
Immaculée achter haar naaimachine

Jean Baptiste Gatete

Het tweede verhaal gaat over de broer van Immculée. Hij heet Jean Baptiste Gatete. Hij heeft de opleiding gevolgd tot automonteur. Na de stage heeft hij een gereedschapskist met inhoud gekregen en geld voor overals. Ook heeft hij een plaats in een coöperatie, waar hij een jaar lang leerling is om zo zijn kennis te vergroten. Helaas is het met Jean Baptiste niet helemaal goed gegaan.
Hij woonde bij een getrouwde zus en haar man, maar heeft daar hij onenigheid gekregen. Hij moest daar weg en Jean Baptiste woont nu in een kamer enkele kilometers bij de garage vandaan. Op onze vraag naar zijn gereedschapskist krijgen we een vaag antwoord. De kist schijnt weg te zijn en ook het geld voor de overals is er niet meer, dat heeft zijn zus volgens Jean Baptiste.
Als leerling heeft hij niet iedere dag werk. Als er geen cliënt is, krijgt hij les van iemand.
Zuster Emilienne gaat kijken of er nog wat gereedschap teruggevonden kan worden, zodat Jean Baptiste als hij leerling af is, eigen gereedschap zal hebben. Zo niet, dan zal hij zelf van zijn verdiende geld iedere keer een stuk gereedschap moeten aanschaffen.
Ook Jean Baptiste heeft gebed nodig om deze problemen op te lossen en een stabiel leven te krijgen. Het valt niet mee om met verantwoordelijkheid om te gaan. Ook dat is een leerproces.

In gesprek met Jean Baptiste
Jean Baptiste bij de werkplaats voor de leerlingen

Je kan ons helpen

Wilt u de diaconessen helpen zodat zij hun werk kunnen voortzetten?

Doneer nu