P003 Technische school Rubengera

De uitdaging

In Rwanda is een groot gebrek aan goed opgeleide timmermannen, loodgieters en metaalbewerkers. Het beroepsonderwijs staat nog in de kinderschoenen en de vraag naar vakmensen op allerlei terreinen is groot. Zeker nu Rwanda een snelle groei doormaakt en ambachtslieden goed kan gebruiken.

Voor veel kinderen op vooral het platteland – en dus ook voor de weeskinderen van Abaja ba Kristo – valt het niet mee om na negen jaar basisopleiding een baan te vinden. Het bieden van een goede beroepsopleiding vergroot de kansen van veel jongeren aanzienlijk op werk.

Aanpak

Rubengera Technical Secondary School

Het leerplan werd ontwikkeld in overleg met de Rwandese overheid en experts uit Duitsland. In juli 2014 werd de tweede bouwfase afgesloten, waardoor de school nu beschikt over goede leslokalen, kantoren, praktijkruimtes en een expositieruimte. Het team docenten is goed getraind. Inmiddels is de school ook geaccrediteerd door de overheid voor een periode van 5 jaar. Met hulp van de Rabobank is vorig jaar een computernetwerk aangelegd, zodat de studenten nu bouwplannen kunnen maken met computerprogramma’s.

Vanuit de Duitse zusterorganisatie van de diaconessen is er een beroepsopleiding voor houtbewerking voor jongeren – zowel jongens als meisjes – opgestart. Tijdens deze 3-jarige praktijkgerichte opleiding worden de studenten opgeleid tot timmerman/vrouw en verwerven hiermee een door de overheid erkend vakdiploma. Naast beroepskennis- en vaardigheden (materiaal- en gereedschapskennis, kwaliteit en veiligheid, bedrijfsvoering en aandacht voor het milieu) krijgen de studenten ook Engelse les en is er veel aandacht voor persoonlijkheidsontwikkeling waarbij sociale en communicatieve vaardigheden en respect voor de menselijke waardigheid, samenwerken en conflicthantering hoog op de schoolagenda staan.

De school staat heel goed aangeschreven en levert vakkundige mensen af, die erg gewild zijn bij bedrijven in Rwanda. Eind 2019 deed de vijfde groep studenten eindexamen. In 2020 telt de school 65 studenten, 13 meisjes en 42 jongens. Er zouden veel meer studenten kunnen zijn, maar daarvoor is het noodzakelijk dat er overnachtingsmogelijkheden komen. Voor de meisjes is de slaapzaal klaar, maar er wordt nog gezocht naar fondsen om de jongensslaapzaal te kunnen bouwen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-91.png
Theorieles

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-92.png
Praktijkles
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-74.png
Eetzaal

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-79.png
Meisjesslaapzaal
Prowood geeft training

Op de Technische school worden regelmatig trainingen gegeven voor leraren aan andere technische scholen in Rwanda. Deze trainingen worden verzorgd door Prowood.

Omdat de bestaande workshop te weinig ruimte bood voor deze trainingen werd een tweede workshop gebouwd, waardoor de studenten elkaar nu niet meer in de weg lopen en bovendien ook ruimte is gecreëerd voor andere trainingen die de school zelf organiseert voor diverse doelgroepen. De workshop kwam tot stand met ondersteuning van Prowood.

Projectleider

Zuster Emilienne Muhawenimana

Looptijd

Langlopend

Projectberichten

De RTSS won eerder de eerste prijs.

Zuster Marie Louise en leerlingen

Je kan ons helpen

Wilt u de diaconessen helpen zodat zij hun werk kunnen voortzetten?

Doneer nu