De locatie in Rwanda

De zustergemeenschap bevindt zich in het Westen van Rwanda op de top van een heuvel met in de verte uitzicht op het Kivu-meer. De gemeenschap ligt ook op een paar honderd meter van de belangrijke splitsing richting Kigali (Oost), de badplaats Gisenyi en de aangrenzende miljoenenstad Goma in Congo (Noord) en Cyangugu en het aangrenzende Bukavu in Congo (zuid).

De zustergemeenschap staat iedere dag bol van activiteit. Naast de 40 zusters die in de Gemeenschap actief zijn, zijn ook meer dan 100 medewerkers/gezinnen financieel direct afhankelijk van de activiteiten die door de Zusters worden ontwikkeld.


Zustergemeenschap


Zustergemeenschap en huis

De gemeenschap telt in totaal 42 diaconessen (zusters). Hooguit een paar keer per jaar is de groep compleet. Er werken enkele zusters in de hoofdstad Kigali en in nabijgelegen ziekenhuizen. De meeste zusters wonen en werken in de gemeenschap. Een goed ommuurde en beveiligde omgeving waar het goed toeven is. Het zusterhuis beschikt over een galerij en een binnenplaats met tuin zoals ook wel gebruikelijk is in kloosters.

………

De kapel

Bij het zusterhuis staat een kapel waar iedere avond een dienst wordt gehouden en wordt gezongen. De kapel biedt plaats aan ongeveer 40 personen.


Conferentiecentrum en Overnachting


Conferentiecentrum

Het conferentiecentrum is een belangrijke bron van inkomsten. Het centrum beschikt over een grote zaal met een capaciteit van 500 personen en een aantal vergaderzalen. Om het centrum zijn tal van overdekte zitjes gemaakt voor workshops en overleg. Het centrum beschikt over gratis Wifi (niet altijd betrouwbaar en snel) en een goede catering. Het conferentiecentrum heeft een eigen website en management.

Guesthouse

Het Guesthouse is een prima plek om te verblijven. De kamers hebben een eigen douche en toilet. Het Guesthouse is ook via verschillende sites online te boeken zoals bijvoorbeeld via Booking.com of via de eigen website.

Logeerhuis

Ook kan gebruik worden gemaakt van het logeerhuis. Het logeerhuis bestaat uit drie 2 persoons slaapkamers, twee badkamers, een keuken en een woon- en eetkamer. Het logeerhuis geeft uitzicht op het Kivumeer en beschikt over een prachtige tuin.


Onderwijs


Onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld mee te veranderen, aldus Nelson Mandela. De zusters ondersteunen deze wijsheid ten diepste en dus gaat veel aandacht uit naar de scholing van de kleinsten tot en met de volwassenen.

Kleuterschool

De oude gebouwen van het weesdorp doen nu dienst als kleuterschool. Hier krijgen de jongste scholieren les, structuur en een goede maaltijd. Ook worden al de eerste woordjes Engels geleerd.

Basisschool

Begin 2020 is de basisschool officieel geopend. Het drie verdiepingen hoge gebouw biedt plaats aan veel scholieren. Via goede doelen is momenteel geregeld dat 30% van de leerlingen uit de armste bevolkingsgroep komt. De rest betaalt schoolgeld.

Rubengera Technical Secondary School (RTSS)

De Rubengera Technical Secondary School heeft een internationale reputatie in Oost- en Midden Afrika. De school beschikt over state of the art computer gestuurde verwerkingsmachines waarmee complexe meubels kunnen worden gefabriceerd. Uit het hele land en daarbuiten komen studenten de beroepsopleiding volgen. Meer dan de helft vind direct een baan. De opleiding is voor Rwandese begrippen duur. Studenten die de mogelijkheid hebben te investeren komen graag. Een enkele student ontvangt een studietoelage of wordt gesponsord.

De Rubengera Technical Campus biedt ook nascholing voor volwassenen en vakmannen die zich willen laten bijspijkeren.


Bedrijvigheid


De gemeenschap probeert ook in economisch opzicht een push te geven aan de lokale gemeenschap en biedt werkgelegenheid aan zo’n 100 medewerkers en hun gezinnen die rond de gemeenschap actief zijn. Daarnaast is het voor velen ook een startpunt en leerschool om uit een uitzichtloze situatie naar werk te groeien.

Ansichtkaarten atelier

De ansichtkaarten vormen voor de gemeenschap een belangrijke bron van inkomsten. De kaarten worden met de hand gemaakt van natuurproducten zoals bananen blad en lijm van de Manioc bloemen. De kaarten zijn ook via de website te bestellen.

Naaiatelier

Het naaiatelier beschikt over naaimachines en breimachines. Hier worden – naast kleding voor de zusters – grote hoeveelheden schooluniformen gemaakt en andere producten, zoals (laptop)tassen. Producten zijn voor eigen gebruik en voor derden. Ook kunnen mensen uit de omgeving gebruik maken van de faciliteiten.

Bakkerij

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-60.pngDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-59.png

De gemeenschap beschikt over een eigen bakkerij. Hier wordt brood gebakken voor de eigen omgeving, de armenzorg en een deel wordt verkocht.

Boerderij

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Farm4-min.jpgBinnen de muren beschikt de gemeenschap over een eigen beperkte moestuin en in de nabije omgeving nog over een suikerriet veld. Op 5 km van de gemeenschap bevindt zich de boerderij met zo’n 8 ha, hier wordt het meeste voedsel geproduceerd, zoals bananen, allerlei soorten fruit en groente en ook koffie. De boerderij beschikt verder over vee en er is een paddenstoelenkwekerij. De boerderij ligt aan de rivier met pompinstallatie, zodat er altijd voldoende water voor de boerderij is.

Meubelmakerij

De faciliteiten van de technische school bieden ook ruimte voor commerciële productie. Zo kunnen op bestelling meubels worden gemaakt en kunnen ambachtsmannen tegen een vergoeding gebruik maken van de faciliteiten op de Technische Campus.

Je kan ons helpen

Wilt u de diaconessen helpen zodat zij hun werk kunnen voortzetten?

Doneer nu