Vrijwilligster Lisa

Rwanda
Veel mensen in Rwanda vroegen aan mij: ‘How do you see Rwanda?’ Na een fantastische maand in Rwanda geweest te zijn, kan ik eindelijk antwoord geven op die vraag. Ik zie Rwanda als een prachtig land. Er is ontzettend veel vriendelijkheid en naastenliefde in Rwanda te vinden. Mensen in Rwanda begroeten elkaar en kijken naar elkaar om. Iedereen heet je welkom, maakt een praatje met je en vraagt hoe het met je familie gaat. Ik denk dat ik nog nooit het woord ‘welkom’ zo vaak heb gehoord als de
eerste paar dagen hier. Daarnaast is Rwanda één van de meest prachtige landen die ik ooit gezien heb. Ze noemen het ook wel het land met duizend heuvels en niets is minder waar. Overal waar je kijkt zie je de prachtige groene heuvels, met ontelbare bananenbomen.

De zusters in Rwanda doen fantastisch werk. Overal waar je loopt in het dorp kom je een zuster tegen en in elk gebouw zijn de zusters hard aan het werk. Daarnaast is het gezellig om ’s avonds bij de zusters te mogen eten. De avond voordat ik ging hadden de zusters een afscheidsfeestje georganiseerd. Wat kunnen de zusters prachtig zingen!

Tijdens mijn maand in Rwanda ben ik onderdeel geweest van het dorp ‘Rubengera’. Dat vond ik zo leuk aan vrijwilliger zijn; in plaats van ergens op vakantie en alleen de highlights beleven, kom je hier binnen in een cultuur en maak je daar op je eigen manier deel van uit. Ik heb in Rubengera op de Indatwaschool gewerkt. Het was een heerlijke plek om te zijn. Omringd door kinderen, met ontzettend veel knuffels. Op de school heerste een vrolijke en gezellige sfeer, met natuurlijk veel muziek.

Daarnaast heb ik een fotoproject mogen doen tijdens mijn maand in Rubengera. Hierbij heb ik foto’s gemaakt van de verschillende projecten die de zusters ondersteunen. Ik heb de RTSS, de Health Centre en de Indatwa school gefotografeerd. Ook mocht ik mee op een aantal huisbezoeken voor de kinderen. Dit was heel gaaf en indrukwekkend. Op deze manier kon ik zien in wat voor huizen deze mensen leven en zag ik een klein stukje van hun dagelijks leven.

Kortom: mijn tijd in Rwanda was in één woord fantastisch en ik zou het aan iedereen aanraden om hier naartoe te gaan!

Groetjes, Lisa

Je kan ons helpen

Wilt u de diaconessen helpen zodat zij hun werk kunnen voortzetten?

Doneer nu