Kleine steunprojecten

Om jongeren en gezinnen te helpen bij het versterken van hun zelfstandigheid, is een fonds in het leven geroepen van waaruit microkredieten worden verstrekt. Een comité beoordeelt de aanvragen en bekijkt of een ingediend plan levensvatbaar is.

Microkrediet
Met een microkrediet kan bijvoorbeeld een winkeltje of een kapsalon worden gestart. Ook het beginnen met een kleinveeproject, zoals konijnen of kippen, behoort tot de mogelijkheden met een microkrediet. Via het landbouwproject worden al veel deelnemers geholpen met het starten van kleine projecten. Dit blijkt zeer succesvol te zijn.

Praktijkopleidingen
Uit dit fonds worden ook korte praktijkopleidingen betaald. Deze opleidingen duren meestal één jaar en bieden kansen op werk. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor praktische opleidingen. In Rubengera zijn een paar opleidingen gestart voor jongeren die liever met hun handen dan met hun hoofd bezig zijn. De zusters helpen enkele van die jongeren met het vinden van de juiste opleiding en de middelen om deze te kunnen betalen. Via het fonds Kleine Projecten worden in Nederland gelden ingezameld.

Vocational training
In januari 2015 zijn vier jongeren gestart met zo’n ‘Vocational training’. Twee van hen volgen een restaurantopleiding, één volgt de kappersschool en één de opleiding tot automonteur. In 2016 zijn weer enkele jongeren geselecteerd voor de training. Een van hen is Immaculée Uwimpuye. Ze heeft een naaiopleiding gevolgd en heeft een plaats in een coöperatie in Kigali. Daar werkt ze met haar eigen machine. Ze heeft zwangerschapsverlof, maar zal daarna weer terugkeren naar de coöperatie. Zo heeft ze een toekomst!

Voor dit fonds zijn bijdragen heel welkom!