Waterproject

Sinds 1995 is er veel gedaan aan de watervoorziening in Rubengera. Daarbij speelde waterbouwkundige Jos Joosse een belangrijke rol.

Niet alleen de zustergemeenschap en het weesdorp profiteren van voldoende schoon water, ook de omgeving geniet daarvan. Een enkele keer gebeurt het nog wel dat de watervoorziening stopt door allerlei oorzaken, maar die problemen zijn over het algemeen weer vrij snel verholpen.
Op het landbouwterrein wordt gewerkt aan een irrigatiesysteem, zodat er vaker per jaar kan worden geoogst. Er loopt een rivier langs het terrein waaruit het water kan worden gepompt. Dankzij diverse giften kan het systeem binnen afzienbare tijd in werking worden gesteld. In elektriciteit en een waterpomp is al voorzien. Nu nog een flink waterreservoir bouwen… het fundament voor stabiele watervoorziening is gelegd. 
De gemeenschap krijgt haar drinkwater via de lokale waterleiding. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor wassen, schoonmaken en om de planten en gewassen water te geven.